Έξω επικονδυλίτιδα (Lateral epicondylitis-tennis elbow)

Ως ‘έξω επικονδυλίτιδα’ χαρακτηρίζεται η φλεγμονή της κοινής έκφυσης των τενόντων των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δακτύλων. Οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις ραχιαίας κάμψης της πηχεοκαρπικής (σύνδρομο υπέρχρησης), ιδιαίτερα υπό αντίσταση, οι οποίες προκαλούν διάταση ή μερική ρήξη των τενόντιων ινών της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δακτύλων από την παρακονδύλια απόφυση (έξω επικόνδυλος).

Πιο συχνά την εμφανίζουν άτομα που ασχολούνται με αντισφαίριση (τένις), ρίπτες, μπόουλινγκ, καθώς και άτομα που ασχολούνται με τη μουσική και τους υπολογιστές.

Κλινική εικόνα

– Ήπιος και προοδευτικά επιτεινόμενος πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα, ο οποίος επιδεινώνεται με τη ραχιαία κάμψη του καρπού και τον υπτιασμό του αντιβραχίου (άνοιγμα-κλείσιμο βρύσης, βίδωμα-ξεβίδωμα με κατσαβίδι).
– Δυσκαμψία του αγκώνα, η οποία είναι εντονότερη το πρωί.
– Αίσθημα νυγμών (κάψιμο).
– Λειτουργική ανεπάρκεια των εκτεινόντων μυών της πηχεοκαρπικής.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ακινητοποίηση, ψυχρά επιθέματα, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπεία και τοπικές εγχύσεις κορτικοειδών.

Στόχοι του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος είναι αρχικά η ανακούφιση από τον πόνο, η υποχώρηση της φλεγμονής και στη συνέχεια, η επίτευξη πλήρους εύρους κινητικότητας, η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής του ώμου, του αγκώνα και του αντιβραχίου και η λειτουργική αποκατάσταση.

Skip to content